שוק תלפיות – סצנת האומנות


שוק תלפיות - בין אומנות לקולינריה

שוק תלפיות היה פעם מקום העבודה שלי. לא לא, אל תטעו בי: באסטונרית בשוק עדיין לא נכלל ברזומה שלי, אבל אי שם בין סוף שנות השמונים לתחילת התשעים, סירקין 21 בשוק תלפיות היה משכנה של מערכת העיתון "קול חיפה" מרשת ידיעות תקשורת. מישהם בין קודקודי הרשת בחר לרווחת העובדים שלו את המקום הכי אפל וג׳יפתי בעיר לטובת הוזלת הוצאות הייצור שלו. אני לא בטוחה שמחירי השכירות בתלפיות של היום עדיין שואפים לאפס כפי שהיו אז, אבל בדבר אחד אני בטוחה: לו היו הקודקודים משכנים אותנו היום בשוק תלפיות, לבטח היינו מקטרים פחות על משכורות הרעב שלנו – ואת הרעב שלנו היינו משביעים בחסות האש״ל בין בתי האוכל, המסעדות והעסקים הנחמדים שקמו בשוק.

עם האוכל בא התיאבון, ובעקבותיו גם התרבות, ובין בתי האוכל, הבאסטות והדוכנים הולכת ומתפתחת לה בשוק תלפיות סצנת תרבות מרשימה. כל כך מרשימה עד שיצאתי לבדוק אותה יחד עם המנטורית שלי לענייני קולינריה ותרבות בחיפה, הלא היא נעמה סובול, בעלת הבלוג ״תרבות אכילה״, שאין כמוהו כדי לתאר את הקשר בין השניים. נעמה מוציאה סיור חדש שנקרא: שוק תלפיותעל התחדשות עירונית דרך משקפיים אמנותיות ותרבותיות. הסיור עובר בין מספר מוקדים של התרחשות אומנותית, ואני הייתי אורחת של אחד הסיורים.

שוק תלפיות
ציור קיר בחדר מדרגות סירקין 21
הנוף מבית קפה נונה - סירקין 21

מתחם סירקין 21

זה לא שסירקין 21 הפך כיום לפנינה בוהקת ולבונבוניירה סטרילית. הוא רחוק מלהיות בנוי לתלפיות: מרצפות הטרצו המקוריות שחוקות, יש קירות סדוקים ומדרגות שבורות ובאופן כללי המראה נושן, מוזנח ומלוכלך משהו. יחד עם זאת, בהינתן שעד לא מזמן ערמות זבל סתמו את שתי הקומות העליונות של המבנה, מה שאנו רואים היום – אסתטי – כמעט כמו פיצוצייה שכונתית.

מי שאחראי למהפך ולהסבתו של סירקין 21 מתחנה מרכזית לנרקומנים למקום הכי טרנדי בעיר הוא אורי בן נעים. אורי, פעם ילד קטן שמתרוצץ בשוק בין עסקיו המרובים של דודו והיום יזם צעיר ונמרץ, החליט לשפץ את המקום על חשבונו, בהסכמת בעלי המבנה. העסק הראשון, המשתלה, היה של חבר. אחריו הגיעו מאפיית עיניים ולחמי המחמצת המעולים, ג׳רבה עם האוכל והסנדוויץ׳ הטוניסאי היותר טעים מזה של רמלה-לוד, לה מקסיקנה, שבה שתיתי פעם קקטוס, מעדניית מלמעלה עם מנות מפתיעות, קפה טאלק המשובח עם הישיבה בחוץ על הבלקון, בית הקפה נונה עם הנוף הכי יפה בעיר, סניף נוסף של ברדא וחנות פריטי יד שנייה של פרלה ונינה.

את הטאץ׳ הטרנדי והבוהמי הסופי חותמים חברי קולקטיב סירה, המאגד 14 יוצרים ומעצבים המספקים רשת תמיכה לאומנים ומעצבים. לא הרחק מחללי הסטודיו למעצבים נפתחה חנות בשם מזח שבה מוצעים למכירה עבודות של עשרות יוצרים ואומנים.

תיאורו של סירקין 21 לא יהיה שלם בלעדי גולת הכותרת שלו, הגג, המכונה גג 21. כאן נמצא את המשכה של המשתלה וחלל המשקיף לנוף הים והנמל והמשמש כבר ומקום לאירועים ומוזיקה.

מבט לקפה טאלק מבית קפה מלמעלה - סירקין 21
סיור בשוק תלפיות
מעדנייה-קפה מלמעלה - סירקין 21
מזח - חנות פרינטים ואומנות - סירקין 21
חלל עבודה בפרויקט סירה - סירקין 21

בין סירקין 5 לסירקין 17

השם סירקין הפך למעין מותג ובעקבות סירקין 21 קמו עוד. מתחם חדש, בן כחצי שנה של שלושה בתי עסק קם בסירקין 17. סטודיו לקעקועים, בר וגלריה לאומנות – סטודיו 17. לאה אנגלנדר וענת רוכלימר, הן הבעלים ושתי אומניות בפנסיה שהחליטו ליצור ולעבוד יחד.

המקום משמש כסטודיו לאומנים וגם לתצוגות מתחלפות, הנבחרות בקפידה לפי טעמן האישי.

לשתיים עוד תוכניות רבות כמו סופ״ש אומנים שכולל לינה, סיור בשוק, ארוחה בשוק וסדנת יצירה מחפצים שליקטו בשוק הפשפשים.

כמה בתים משם, בסירקין 5, נמצא הסטודיו של האומן שחר סיוון ו״מקום לשירה״ המקיים סדנאות שירה וערבי ספרות. גם האזור הזה היה מועד לנרקומנים ומהגרי עבודה ושופץ באמצעות קרן הדרים הפועלת בפריפריה והמשקמת מתחמים בזכות אומנות.

בין רחוב יחיאל לעקרון

הרחובות יחיאל ועקרון המסתעפים מסירקין נחשבים אף הם לחלק מהשוק ובהם ניתן למצוא את יגאל פליקס מקליידוסקופ, שהוא צלם אומן ומומחה להדפסה. נסו להצטלם אצלו כמשפחה וקבוצת חברות. חוויה מובטחת.

בית הספר הנביאים לאומנות מנוהל על ידי קבוצת אומנים חיפאית במטרה להרחיב את מעגל היוצרים ומדברים אומנות.

חותמת את סצנת האומנות בתלפיות חנות הספרים המיתולוגית גולדמונד שאפשר והיה לגור בה.

הסיורים הקרובים:

יום שישי, 24.3, יום שישי, 7.4 (חול המועד פסח) ויום שלישי, 11.4 (חול המועד פסח).

מחיר היכרות: 150₪ כולל טעימות קלילות.

סיור מומלץ נוסף מבית תרבות אכילה הוא:

שוק תלפיות – לטעום את השוק שהיה והשוק שיהיה

לבירור סיורים קרובים – באתר תרבות אכילה.

בעדשת המצלמה של יגאל פליקס
ובתוצאה הסופית! צילום: יגאל פליקס
הנביאים - בית ספר לאומנות
גולדמונד - חנות ספרים יד שנייה

רגע לפני שנפרדים מהשוק – קפיצה קטנה לבר (ברברה) וגרי – מסעדה ארגנטינאית צמחונית (אוקסימורון). הקשיבו לסיפור העלייה ארצה המופלא של זוג החמודים האלה, רק לפני שנתיים. הקשיבו להם! באשר לי – אני תמיד שמחה לשמוע כל מה שמגיע במבטא ארגנטינאי מתגלגל. במיוחד כשזה מגיע עם אלפחורס עצום ממדים וכוס סנגרייה אדומה.

ברברה והאלפחורס
אצל בר וגרי בחצר

הצטרפו למנויי בלוג "הטוריסטית" וקבלו מדי פעם טיפ על יעד מגניב או מסלול שווה

Facebook Comments


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

3 מחשבות על “שוק תלפיות – סצנת האומנות