פאפוס בחורף – שלג ומפלים


20 סיבות למה דווקא פאפוס בחורף

ככה, בשקט בשקט, בלי רעש תקשורתי רב מדי, הפכה פאפוס לעוד קולוניה ישראלית. כזו שהעברית שולטת ברחובותיה, בחופיה, בטברנותיה, באתרי הטבע שלה ובמיוחד באתר העלייה לרגל ג׳מבו. ג׳מבו הוא מין מגה חנות בנוסח "מקס סטוק" שלנו, שאימצה את הקונספט של איקאה, לפיו מעבירים אותך מסע רגלי בן קילומטרים עד לקופות. כמו בכל קולוניה כבושה, המקומיים לומדים את שפת הכובש כדי לשאת חן בעיניו ומציבים שלטים בעברית לנוחותו.

כשחושבים על זה… לפאפוס וישראל יש כל כך הרבה במשותף והן כל כך קרובות גיאוגרפית, שיהיה זה יותר מהגיוני להקים גשר יבשתי בין השתיים: מזג האוויר, הנוף, הרקפות והכלניות שצומחות בחורף; העות׳מנים והבריטים ששלטו בנו קודם וכיום – בשותפות גורל – שתינו תקועות עם בעיית שתי המדינות לשני עמים. בקיצור, מרגיש לנו בבית בפאפוס ולא מן הנמנע שיוקם גשר יבשתי שיחבר בין המדינות.

אבל אנחנו לא הגענו לפאפוס כדי לפשפש בבעיותיה על אף שותפות הגורל ועל אף יחסי השכנות המצוינים בינינו. פאפוס של חורף, עבורנו הישראלים, היא בראש ובראשונה הדרך הקצרה, המשתלמת והזולה ביותר לחרמון. שלג עבורנו הלבנטינים – כמוהו כקרני שמש עבור הנורדים. נדיר וחמקמק. ומכיוון שהחרמון לא מסוגל לספק את התצרוכת, והביקוש עולה על ההיצע ונהיה צפוף בשביל אל הפסגה, יש לנו כעת קולוניה בשביל זה.

20 סיבות למה פאפוס בחורף

גם לי אמרו "מה יש לעשות בפאפוס בחורף?", גם אני הייתי שבויה בתדמית הקיץ-בטן גב-בריכה, אבל ברגע שגיליתי שיש שם שלג בחורף – לי זו כבר סיבה מספקת. כל ה-19 הנוספות שאפרט להלן, בשבילי לפחות, הן הבונוס.

1. הרי הטרודוס, או בשפת המקומיים: The Square

במרחק שעה וקצת נסיעה מפאפוס, בדרך מפותלת המטפסת עד לגובה כ-2,000 מטר, מגיעים לאתר סקי קטן וצנוע ולאחריו ה-squre, שמזכיר את רחבת שעשועי השלג בחרמון. מגלשיות הפלסטיק הקטנות בשביל הטוסיק הן בתשלום, אבל הכניסה בחינם וניתן ליהנות משלג ושעשועיו ללא הגבלה. ה-square כולל מלון קטן, חנות מזכרות ובית קפה.

הפסגה הגבוהה ביותר ברכס הטרודוס היא של האולימפוס, אבל לא ניתן להגיע אליו כיוון שהבריטים הקימו על ההר אנטנות ותחנת האזנה לסורים. הקפריסאים לא מאושרים  מהבסיס הזה ומעוד כמה שנמצאים באי. ממש בזמן שהותנו ב-squre הייתה שם הפגנה ססגונית של עשרות אנשים כנגד העניין הזה.

דרכי הגעה: מזינים בוויז trodos square ואם הדרך לא חסומה בשל מפולות או סופת שלגים – לא קשה להגיע. יחד עם זאת, יש לבדוק היטב לפני את מצב הדרך כיוון שהקפריסאים לא נוהגים לפזר מלח, והנסיעה עלולה להפוך מסוכנת.

דרך נוספת; באמצעות אחד מטיולי הג׳יפים המקומיים המציעים יום טיול שכולל עוד מספר אטרקציות.

2. קפה קפריסאי מחמם לדרך

לקפריסאים יש דרך מיוחדת להכין קפה שהם מאוד גאים עליה. אם הם לא היו כועסים ונעלבים הייתי אומרת להם שזה ממש קפה תורכי, אחד לאחד, כולל ההגשה בלוויית כוס מים, אבל בואו, גם אנחנו לא מודים בניכוס החומוס, הפיתה והטבולה (דומים או לא דומים😆?).

הקפה הקפריסאי מבושל על ערמת חול לוהט הנתון במעין מתקן גריל קטן. מנהג כוס המים הצמודה קשור למסורת עתיקה שבה אנשים נהגו להרעיל זה את זה באמצעות רעל בקפה. אם שופכים מעט מים לקפה והוא מתחיל לבעבע ולתסוס כמו במעבדה של פרנקשטיין – סימן שזה רעל!

בית הקפה של לטינה, בדרך המטפסת לטרודוס הוא מיני מוזיאון בתוך הבית. את הקפה היא מערבבת ומבשלת באהבה רבה לנגד עיניך, ובהנחה שלא ניחנה ביכולות נדירות של זריזות ידיים כל הסיכויים שאין בו רעל. ללגום את הקפה של לטינה במרפסת הצופה אל הנוף הכפרי המשובב היא התחלה ראויה של היום בדרך לטרודוס.

כך מכינים את הקפה
מיני מוזיאון בבית שהוא גם בית קפה

3. כך נראית פאפוס בחורף מהמטוס

כך נראית פאפוס מהאוויר בחורף ואותי זה כבר מעודד וממלא שמחה.

4. פאפוס בחורף לא עמוסה בתיירים

אפשר להגיד שפאפוס מתרוקנת מתיירים בחורף וזה הופך את כל נותני השירותים שירותיים יותר, סבלנים יותר ונחמדים יותר. נהגי המוניות בפאפוס יושבים בחורף במכוניתם ומחכים לנוסעים. הדלת הקדמית חצי פתוחה ואפשר לראות אותם מפהקים, מנמנמים או קוראים עיתון. רבים מבתי העסק סגורים, טברנות ומסעדות יצאו לשנת חורף, והמוכרים בשוק המקורה של העיר העתיקה משפשפים עיניים למראינו. 

לא כל כך נעים לראות מסעדה ריקה, אבל זה מצטלם טוב. העיר העתיקה פאפוס

5. פאפוס בחורף זה כמו לתת קפיצה קטנה ליוון

זה לא שיוון כל כך רחוקה… אבל אנחנו כבר כאן, קאליספרה, פאראקאלו… טברנה… חלומי… דגל יוון שמתנופף פה ושם, הבתים בכחול לבן כמו באיים. יפה..

6. פאפוס הירוקה

פאפוס, קפריסין כמו ישראל. עניות במשקעים, אבל כשיש שנה גשומה גם כאן העשב פורח בכל מקום  ויש מקומות שאפילו הצליחו להוציא מאיתנו את המחמאה: "ממש טוסקנה".

7. החורף הוא הזמן המושלם לבקר בכפרים המנומנמים

מנזר agios ioannis lampadistis בכפר Kalopanayiotis
הכפר פדואלוס - ברקע רכס הטודרוס המושלג
סמטה באומדוס
הכפר Kalopanayiotis

8. המפלים שוצפים

יש כמה מפלים באיזור. לא וואו גדול, אבל לתיירים באשר הם יש חיבה יתרה למים שנופלים  בשצף מגבהים שונים. מה שאהבתי במפלים כאן היא נגישותם. הם לא מסתתרים מאחורי טרייל של קילומטרים ולא צריך לטפס עבורם חמש מאות מדרגות. הושט היד וגע בם.

מפל חאנטארה
מפל מילומריס

9. הגשר הוונציאני - גשר צלפוס

מתברר שגם האימפריה הוונציאנית שלטה כאן (במאה ה-15), וגשר צלפוס (Tzelefos Bridge) הוא אחד המזכרות מהתקופה. הוא רומנטי למראה ובקיץ ההשתכשכות במים הקרירים היא תחנת ריענון משובבת.

10. יש שקיעות נהדרות בפאפוס בחורף

בסוף יום טיול הדרך חזרה למלון מלווה בשקיעה. במלון היא נשקפת ממרפסת החדר, ויש ימים שכדאי לנצל את הירידה לחוף מהמלון שלנו וליהנות מקרוב מהשקיעה, הגלים וריח הים.

11. תצפיות, סכרים ומאגרי מים בדרך לטרודוס

מימין: סכר Asprokremmos. משמאל: תצפית על מאגר מים מהכפר Kalopanagiotis
תצפית על סכר Arminou מאגיוס ניקולאוס
תצפית על כפר בהרי הטרודוס
תצפית מהכפר פיני בטודרוס

12. פאפוס בחורף בשביל סלט יווני, מוסאקה ובסבוסה

מסעדת כריסטוס  הצופה אל הים היא אחד המקומות הנעימים  לשבת בהם בעיר העתיקה ביום חורפי שמשי.

13. העיר העתיקה - כיכר השוק ריקה

14. טברנה ומוזיקה יוונית בערב

טברנה דמוקריטוס היא אחת הפעילות בחורף בפאפוס. כמעט מדי ערב מתקיימת בו הופעה של ריקודים יווניים ונגינת בוזוקי על ידי להקת הבית. תמורת 28 יורו לאדם אפשר לרכוש דיל הכל כלול: מנות מזטים בריפיל, מנה עיקרית לבחירה (יש אופציה צמחונית) ושתייה קלה וחריפה ללא הגבלה.

דינה, בעלת המקום מארחת בחום ובלבביות. גם היא כבר שולטת לא רע בעברית, וכשהלהקה מסיימת את המופע שלה היא לוקחת פיקוד על המיקרופון, עושה גליקריה ופוצחת ב"שבחי ירושלים".

15. מחירי הטיסות והמלונות צונחים

מלון אמפורה - הנוף ממרפסת החדר

16. מזג אוויר נוח ומוכר

17. סלע אפרודיטה

בכל מקום בעולם שבו יש ים, יש גם איזה סלע שמציץ מהמים ואגדות שנקשרות סביבו. אם באיסלנד למשל הסלעים נמשלים לטרולים, בהתאמה לתרבות המקומית, כאן זוהי אפרודיטה שעלתה מקצף הגלים והומלכה לאלת היופי והאהבה.

18. קברי מלכים ומוזאיקות

 החורף הוא זמן מושלם לסיור באתר קברות המלכים בפאפוס, אתר ארכיאולוגי מרשים, המשתרע על פני שטח רחב ידיים ומשקיף לים. המחשבה להיות בחום הקופח של הקיץ במקום הזה היא לא נחמדה בעליל.

על אף השם, אין כאן מלכים, אלא רק עשירי העיר שקבורים כאן בקברים מפוארים יותר או פחות. מעניין ומסקרן לא רק לחובבי ארכיאולוגיה…

לא רחוק מקברות המלכים, אתר נוסף המרכז אוסף פסיפסים מרשים שנמצאו באזור הנמל. המתחם נקרא בית דיוניסוס והפסיפסים מתארים סצנות וסמלים מהמיתולוגיה היוונית.

שני האתרים האלה, בתוספת ארוחה באחת הטברנות בנמל יכולים לסגור ארבע שעות.

19. הטיילת והמרינה

הטיילת של פאפוס מזכירה מאוד את זו של אילת שלנו: בתי קפה, טברנות, חנויות שמונצס, כובעים, כפכפי ים, מזכרות וציידי תיירים. מתאים לטיול ערב, לארוחת צהריים או לשלב לאחר ביקור באתר הפסיפסים  הסמוך.

20. העיירה הציורית והתיירותית - אומדוס

הכפר אומדוס (Omdos) נמצא במרחק שעה מפאפוס. הוא מכיל לא יותר ממדרחוב זעיר עם כמה טברנות, חנויות וכנסייה בקצהו. על אף היותו תיירותי נעים מאוד להסתובב בו. אם תבחרו לשבת בצד המוצל לא תתקשו למצוא שולחן.

מנהלות

טיסות: ריינאייר

 מלון: אמפורה

 מלון  בדרגת ארבעה כוכבים,  שנותן תמורה מלאה ביחס למחירו הנמוך. חדרים מרווחים עם מרפסת שמשקיפה לבריכות ולים. ארוחת בוקר  מצוינת, חיבור לטיילת וירידה לחוף. מיקום מעולה. למלון אין ספא או בריכה מחוממת. אנחנו לא מחובבי הז'אנר אז התאים לנו מאוד.

יתרון חשוב של המלון: הסעות חינם מהשדה ולשדה – חיסכון של כ-60 יורו במוניות.

להזמנת חדר במלון אמפורהכאן

חשמל: להביא מתאם שמתאים לשיטה הבריטית. אם שכחתם ניתן לרכוש בכל חנות, חנות מזכרות, חנות הג'מבו המפורסמת. או: לשכור מהמלון תמורת פיקדון.

התניידות: מוניות בתוך העיר. 8-10 יורו לנסיעה.

טיולי ג'יפים: George's jeep safari דרך אלונה פאפוס (קבוצת פייסבוק). אלונה היא ישראלית המתגוררת בפאפוס ושותפה עם חברת הג'יפים המקומית.

 עלות אחד מטיולי היום הוא 55 יורו לאדם, לא כולל טיפ לנהג וארוחת צהריים.

טיולי הג'יפים של החברה הזאת יקרים מטיולים דומים המוצעים על ידי חברות שונות. אפילו נציגה של משרד התיירות הקפריסאי, שביקשה מאיתנו לענות על מספר שאלות בסקר קצר הביעה פליאה על נכונותנו לשלם את המחיר הגבוה.

אופציות נוספות: לשכור רכב ולטייל באופן עצמאי. מתאים למי שלא נרתע מנהיגה בצד שמאל. מצד אחד שה מאפשר גמישות ומצד שני – אם המטרה לראות שלג – יש סיכון בנהיגה בדרך מכוסה שלג וקרח.

עלות השכרת רכב לארבעה  ימים: כ-250 שקל.

טיולים באוטובוס המוצעים דרך המלון. עלות: כ-22 יורו לאדם.

חברת  טיולי ג'יפים אחרת: EcoTour Adventures. החברה הזו מציעה שני טיולי חורף בלבד (לטרודוס ולשמורת ההאקמאס) בעלות של 45 יורו לאדם. הטיולים מתקימיים בתנאי שיש ארבעה משתתפים ומעלה.

יחד עם זאת החברה מאפשרת טיול פרטי, מותאים אישית במחיר של 230-250 יורו. אם נוסעים ברביעייה זו עסקה משתלמת לעומת George's jeep safari. בפעם האחרונה שבדקתי איתם עלות ג'יפ פרטי עלתה 440 יורו. 

לאורך הטיילת פזורים ציידי מטיילים המציעים טיולים שונים במחיר 35 יורו לאדם.

הסיבות שבחרנו באופציה היקרה:

  1. הטיולים האלה יוצאים מלאים מדי יום. יתר האפשרויות מתנות יציאה במספר משתתפים או שיש להן ימים קבועים. כשמגיעים לחופשה קצרה – אין אפשרות תמרון.
  2. קיבלנו המלצות מצוינות.
  3. לא בא לנו להתמודד עם נהיגה בצד שמאל.
  4. לא בא לי לתכנן מסלולים.
  5. התוודעתי לחברה הנוספת רק במהלך שהותי בפאפוס.
  6. איכשהו התרגלנו לצרוך שירותי תיירות בחו"ל מישראלים שנמצאים שם: עשינו זאת כבר באיסנלד, בודפשט, גיאורגיה. זה משרה כביכול יותר אמון וביטחון.
  7. ביטוחים ותחזוקה. לטענת אלונה פאפוס חברת George's jeep safari מקפידה על ביטוחים מקיפים לנוסעים ועל תחזוקה שוטפת של הג'יפים שמביאה לרמת בטיחות גבוהה. לא בדקנו, אבל גם חברת EcoTour Adventures מציינת זאת באתר שלה.

אזהרת מסע:

הג'יפים מכילים מקומות לעשרה נוסעים. החברה מתחייבת לא לדחוס יותר מתשעה אבל גם שמונה אנשים יושבים בצפיפות ובחוסר נוחות. ארבעת המושבים האחרונים בג'יפ הם ספסלים מקבילים. בין המטיילים נהוג להתחלף במהלך יום הטיול במקומות.

הג'יפים, אגב, זהים בכל חברות הטיולים.

לסיכום:

פאפוס בחורף התגלתה כיעד מפתיע, קרוב וזול. היא אופציה נפלאה לסופש קצר במחיר שפוי בהשוואה למחירים הלא הגיוניים בארץ. יש לה טבע יפהפה במרחק נסיעה קצר יחסית ועוד הרבה יקבים, אומני מלאכות מסורתיות, ואופציות טיולים והפלגות שעדיין לא מיציתי.

אם אתם מעוניינים בהמלצות לקיץ ו/או עם ילדים, מוזמנים להיכנס לבלוג של נילקה – פאפוס שלא חשבתם

Facebook Comments


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

3 מחשבות על “פאפוס בחורף – שלג ומפלים

  • ינינה

    מלי יקרה, גם אני כמוך , חושבת שהזמן הטוב ביותר לטייל במדינות אגן הים התיכון הוא בחורף. אותי שכנעת ! אהבתי מאוד את הטיול שלכם בין הכפרים, והמפגש עם הקפה והאוכל. מסמנת לעצמי לחורף הבא

  • שלמה

    פאפוס אכן הפתיעה לטובה. הטיסה הקצרצרה עלולה ליצור רושם שגוי, אך יש טיול חווייתי וכייפי גם במרחק של פחות משעת לואו-קוסט. תודה על מאמר מפורט, מדוייק ומעשיר, שעושה חשק. כתיבה משובחת – כמו תמיד