שבת ישראלית


איך קיבוץ נולד

סיור חווייתי בכפר מסריק ובסוד הפלא הקיבוצי

מתחביבינו בארוחות שישי (ולא רק) להפליג באוזני הילדים בסיפורי "אנו באנו". איך ייבשנו ביצות (באופן מטאפורי) וכמה סבלנו ואיך גדלנו בלי טלוויזיה, מקדונלדס וקוקה קולה. הפעם, מול ארון הנעליים הממותג של הנוער, שמכיל נעל לכל תרחיש; ונוכח קולות של אי שביעות רצון מהמלאי, שלפנו את סיפור יום הדין שלנו מז׳אנר ה"והצנעת לכת" ושאגנו בקול: "יודע שהיה לנו רק זוג נעליים אחד??? יודע שכדי שלא יישחקו התקינו לנו פרסות ברזל על הסוליות??? שיכולנו לרקוד סטפס עם זה! יודע שכשהנעליים הפכו לוחצות הסנדלר היה מסיר את החלק הקדמי כדי שיהיה מקום לאצבעות??? יודע, יודע??"

ייתכן שלא הייתי נזכרת באנקדוטה הזו והייתי חוסכת מהנוער את מקלחת הצוננין הזאת אלמלא ביקרתי השבוע ב"סוד הפלא הקיבוצי" בכפר מסריק, שכולל ביקור מגניב בסנדלרייה המקורית. כמה התרגשתי לפגוש את פרסת הברזל! רק בני השנתון שלי יכולים להבין!

סוד הפלא הקיבוצי הוא סיור לכל חובבי הנוסטלגיה וההיסטוריה ולכל מי שרוצה לדעת איך קיבוץ נולד ואיך נראה בשנות הארבעים. הסיור מתאים למשפחות, למבוגרים ולילדים. כל אחד יכול למצוא כאן משהו מעניין לראות ולעשות. המבוגרים – לנוסטלגיה, והילדים – לסדנת ציור על צלחות או להפנינג מים ובועות סבון על הדשא.

הסיור  פתוח ללא תשלום בהרשמה מראש באתר.

להזמנת סיור בסוד הפלא הקיבוצי >

פרסות לבני אדם
נעלי "ד"ר מרטינז" שהקדימו את זמנן

ואיך באמת נולד באמת כפר מסריק?

כמו כל קיבוץ כפר מסריק נולד מגרעין של חלוצים שהתמקם ב-1938 באזור הביצות של נחל נעמן. כיוון שהביצה לא אפשרה לקיים חקלאות, פנו החברים לתעשייה. התנועה הקיבוצית הקימה שני מפעלים גדולים –  "אסקר" שייצר אספלט קר וצבעים (לימים טמבור) ו"נעמן" שייצר בשנים הראשונות לבנים אדומות לבניין.  את הלבנים האלה ניתן לפגוש ולראות במהלך הסיור בין המבנים המקומרים משנות הארבעים.

הצריף הראשון
מגדל המים
אחד המבנים המקומרים העשוי לבנים אדומות, משנות הארבעים

מה מצפה למבקרים ב"סוד הפלא הקיבוצי?"

סוד הפלא הקיבוצי הוא  סיור שעובר דרך  הסנדלרייה האותנטית, בצריף הראשון של הקיבוץ הסמוך למגדל המים ובגלריה המציגה תערוכה נוסטלגית של כלי נעמן פורצלן. מולם נמצא "קפה צ'כוליטא", קרון שמגיש קפה משובח לצד מאפים וארוחות קלות. אחר כך ממשיכים לשוטט בשבילים של הקיבוץ היפה, המדשאות הנרחבות ושפע העצים בין המכבסה, הקומונה ובתי הילדים.

סוד הפלא הקיבוצי הוא חלק ממיזם נפלא הנקרא "שבת ישראלית", שבמסגרתו ניתן לבקר ללא תשלום במגוון אתרי מורשת ברחבי הארץ. זוהי יוזמה משותפת של משרד התרבות והספורט והמועצה לשימור אתרים.

בכפר מסריק, אפרת פלד שדה, חברת הקיבוץ, היא הכוח המניע והחולם של סוד הפלא הקיבוצי והיא זו שמאמינה שגם לקהל הרחב מגיעה הצצה לחיי הקיבוץ של פעם, לחיי החלוצים,  לקבל הצצה לחיי הקיבוץ בשנותיו הראשונות – החלוצים, התלבושות, החדרים ותרבות הפנאי.

ניתן להתרשם כאן מהסנדלרייה האותנטית משנות ה-40, עם אברמל'ה הסנדלר, מתצוגת כלי החרסינה של נעמן פורצלן, מצריף הראשונים עם הפרימוס, הפליט והרדיו הישן וכן מהמכבסה ובתי הילדים.

ניתן לתאם סדנאות ריקוד חלוצי, שירה בציבור, ציור על צלחות פורצלן, סדנת כפכפים בסנדלריה, סיורי ליקוט, תצוגת אופנה חלוצית, משחקים של פעם ועוד.

קפה צ'כוליטא
המדשאה מול קפה צ'כוליטא
186965859_10226149247381337_8478130293201167743_n
מגדל שמירה - שחזור
בית תינוקות בן ימינו

הסנדלרייה

   "מי יודע מי יודע איך סנדלר עובד?

"במרצע הוא רוצע, מסמרים של עץ תוקע…" (שיר "העובדים החרוצים" / ישראל דושמן).

גדלתי על שיר הילדים הזה, אבל מעולם לא יצא לראות מרצע וסנדלר רוצע מסמרים של עץ. עד שפגשתי בסנדלרייה של כפר מסריק את אברמל'ה הסנדלר (המציג אינו סנדלר). שווה ומשעשע לשבת לצד הילדים הצעירים ולשמוע מה הם אומרים כשמציגים בפניהם פליט, סיר לילה או סיפון של סודה.

מבנה הסנדלרייה עשוי אף הוא לבנים אדומות. תחילה שימש כבית ילדים. ב-1949, כשהחברים עברו לגור בצריפים בצד הצפוני של הקיבוץ, רוכזו ענפי המשק בחצר הישנה והסנדלרייה עברה למבנה הזה. הסנדלרים הכינו נעלי עבודה ושבת לחברים ונעליים וסנדלים לילדים. הכרטסת שבה נרשם מי קיבל מה עדיין שמורה בסנדלרייה לצד כל כלי העבודה, האימומים והמכונות המקוריים.

אברמל'ה הסנדלר (בני בתפקיד אורח)
המכונות המקוריות
אימומים

תצוגה נוסטלגית של כלי נעמן פורצלן

התערוכה עוסקת בסיפורו המרתק של מפעל נעמן שהחל את דרכו ב-1938 כבית חרושת לייצור לבנים אדומות מאדמת ביצת נעמן. הלבנים שימשו את חברי הקיבוץ ואפילו הבריטים בנו מהם מבנים ברחבי הארץ. בהמשך פותחו מוצרים נוספים כמו לבני שמוט, מוצרים לחברת החשמל ומאוחר יותר כלי שולחן עשויים חרסינה-פורצלן. המפעל הזה הוא מקור לגאווה ולהשתאות וגם לצביטה בלב על שהיה ואיננו עוד. המפעל נסגר ב-1996 והמותג "נעמן" של ימינו הוא על טהרת היבוא.

התרגשתי לפגוש כמה מהסרוויסים ששימשו אותי בשנות השמונים עד שנכחדו באופן טבעי.

חברים ותיקים
צלחת ממותגת לכל ילד
פעם זה נחשב קישוט קיר
אבני שמוט

היקב

היצירתיות והיזמנות של חברי כפר מסריק לא נעצרת כאן. בתוכנית: מאפייה במבנה המאפייה המקורי. היקב כבר פעיל. יקב "לא קולקטיב" הוא יקב בוטיק קטן, בעיקר לצריכה אישית. ניתן לתאם אירוע קטן או ביקור על גבינות ויין.

יקב "לה קולקטיב"

מאחורי הרעלה והמסכה - תערוכה בגלריית מוניו בקיבוץ

אם כבר הגעתם לכפר מסריק אל תחמיצו את התערוכה החדשה, "מאחורי הרעלה והמסכה". 15 אמנים, יהודים, דרוזים ומוסלמים מציגים עבודות מרגשות בנושא "נורמות, גילוי והסתרה." אוצרות: אפרת פלד שדה ויעל ניצן.

היו זמנים

היו זמנים שאמנם לא היה הרבה אבל ילדים בכפר מסריק קיבלו צלחת פורצלן אישית וממותגת, ששמם הפרטי מוטבע עליה. החברים כולם, מקטן עד גדול ,קיבלו נעליים בתפירה אישית, מותאמות לכל אצבע מזדקרת או כל עצם בולטת ואת הלוקסוס הזה – תודו – אין בימינו. אולי לניקול ראידמן.

ממליצה  לכם לקרוא את הפוסט של חברתי עינת הרשקו על כפר מסריק וסוד הפלא הקיבוצי, שכולל בנוסף גם המון המון המלצות למה לעשות באזור.

הצטרפו למנויי בלוג "הטוריסטית" וקבלו מדי פעם טיפ על יעד מגניב או מסלול שווה

אולי יעניין אותך לקרוא על:

Facebook Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.